zaterdag 3 oktober 2009

Thomas Verbogt

Elke ochtend geniet ik van de column van Thomas Verbogt in De Gelderlander.
Het was dan ook een leuke verrassing dat Thomas Verbogt een lezing gaf in de bibliotheek waar ik altijd kom. Natuurlijk ging ik erheen om deze schrijver te zien en te horen. Hij las stukken van zijn werk voor, vertelde tussendoor op vaak humoristische wijze over zijn werk als schrijver en men kon vragen stellen. Ik heb dit boek gekocht, wat ik natuurlijk heb laten signeren als herinnering aan een hele leuke avond.


De hoofdpersoon van deze roman, Robert van Noorden, heeft zich verschanst in een schijnwereld waar hij zich op de automatische piloot weet te handhaven. Hij voelt zich daar redelijk goed bij, maar diep in hem knaagt er iets; hij kan er de vinger niet op leggen. Zijn emoties raken in een stroomversnelling als zijn vader overlijdt en intense en fragiele dagen uit een zomer van lang geleden zich onontkoombaar aan hem opdringen. Van zijn opgebouwde zekerheden blijft steeds minder over.Hij leert ook een raadselachtige vrouw kennen. Zij doet een klemmend beroep op zijn geheugen. Ze jaagt hem terug in de verdwenen tijd, waar hij stuit op een angstaanjagende gebeurtenis die in belangrijke mate verklaart waarom zijn leven is wat het is.Verdwenen tijd is een melancholieke roman over de vraag in hoeverre je jezelf echt kent.


Ondanks alle goede recensies viel het boek mij een beetje tegen. De namen van de mensen in de boeken irriteerde me en ik moest vaak nadenken wie ze ook al weer waren. Dit is natuurlijk persoonlijk. Zijn boeken spreken me minder aan dan zijn columns, misschien heb ik telkens te hoge verwachtingen.

3 opmerkingen:

 1. Riet een boek schrijven is heel iets anders dan columns schrijven lijkt me.
  Vreselijk als namen niet blijven hangen tijdens het lezen, vind ik heel irritant.
  Maar lezen blijft gelukkig altijd heerlijk en ik lees graag de columns van Aaf Brandt Corstius op internet. Net leuk om de dag mee te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elke ochtend geniet ik van de column van Thomas Verbogt in De Gelderlander.???????????

  Uit betrouwbare bron vernomen dat u niet geabonneerd bent op deze krant.Koopt u die dan elke dag los,of leest u de digitale versie???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Of leest u ze bij Toos of op uw werk?

  BeantwoordenVerwijderen