zaterdag 29 mei 2010

De as van mijn moeder

Als ik terugkijk op mijn jeugd vraag ik me af hoe ik het eigenlijk overleefd heb. Uiteraard was het een beroerde jeugd: aan een gelukkige jeugd valt geen eer te behalen. Erger dan de doorsnee ongelukkige jeugd is de ongelukkige Ierse jeugd, en de ongelukkige Ierse katholieke jeugd spant de kroon.'

Frank McCourt wordt geboren als oudste zoon van een doodarm Iers gezin in het New York van de jaren dertig. Zijn vader is een onverbeterlijke alcoholist die er niet in slaagt zijn gezin te onderhouden. Nationalistisch als hij is, laat hij zijn zoontjes stram in de houding Ierse liederen zingen. Maar de magische klank van het woord Ierland gaat al snel verloren als het gezin door geldnood gedwongen remigreert naar Limerick, de geboorteplaats van Franks moeder Angela.


Dit boek heeft heel veel indruk op me gemaakt. Als je geleefd hebt zoals de hoofdpersoon Frank weet je pas echt wat armoede is. Toch zit er best veel humor in het boek. Heel knap dat hij dit is ontvlucht en in Amerika een nieuw bestaan heeft opgebouwd. Het is een autobiografisch verhaal wat tevens verfilmd is onder de titel "Angela's Ashes. De schrijver is vorig jaar op 78 jarige leeftijd in New York overleden.

1 opmerking:

 1. hallo riet, mooi boek, he?!
  ik heb het jaren geleden gelezen!!!!

  die laatste zomer is ook een mooi boek, maar toch niet te vergelijken met 'haar naam was Sarah'.
  evengoed heb ik het ge-page-turned.....;;))
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen