donderdag 24 juni 2010

Zondaarskind

Vorige week ben ik naar een lezing van Marion Pauw geweest. Natuurlijk kon ik niet vertrekken zonder een (gesigneerd) boek. Omdat ze veel heeft verteld over het schrijven van "zondaarskind"  heb ik dit boek gekocht.  Het verhaal bestaat uit twee gedeeltes. In het eerste gedeelte is de jeugd van hoofdpersoon Truitje beschreven. Vooral haar leven in het maagdenhuis is heel pakkend beschreven. Ik had wel eens van het maagdenhuis gehoord (de bezetting..) maar nooit verder wat over gelezen. Dit vond ik een erg boeiend stuk. Het tweede gedeelte gaat over Truitje als ze rond de tachtig is en wraak gaat nemen op een oude bekende. Erg origineel bedacht. Het enige hele kleine minpuntje wat mij betreft is dat ik sommige stukken in het tweede gedeelte iets te overdreven vond.  Dit boek is een aanrader wat mij betreft. Het volgende boek "Drift" ligt al weer klaar bij de bibliotheek en dan heb ik al haar boeken gelezen!   De tachtigjarige Geertruida Amalia Langhout heeft altijd moeten vechten voor haar bestaansrecht.Op jonge leeftijd verliest ze haar ouders en ze groeit op bij de hardvochtige Zusters van de Liefde. Ze wordt, net als de andere kinderen, niet bij haar naam genoemd, maar aangeduid met een nummer. Als ze als dienstbode bij een gegoede familie in Bussum komt te werken lijkt het tij te keren: ze wordt verliefd, raakt zwanger en heeft grootse plannen. Totdat Frédérique Vos haar pad kruist.

Vrouwen als Frédérique Vos gaan er geen seconde van uit dat de wereld niet om hen draait. Ze dartelen binnen op hun hoge hakken, pakken je man en kind af en nemen je geld. Zonder ook maar één vlek te maken op hun beeldige witte handschoentjes.

Is Amalia, oud en wijs geworden, eindelijk in staat om te doen wat ze al lang had moeten doen, namelijk wraak nemen op haar oude vijandin?          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten