donderdag 19 augustus 2010

Schimmenrijk

Als haar vriend Lorenzo, een archeoloog uit het gebied van de Etrusken, plotseling sterft, raakt de Nederlandse beeldhouwster Lisa in een crisis. Ze is zozeer verlamd door verdriet dat zelfs haar hartsvriendin Heleen, met wie ze jarenlang lief en leed heeft gedeeld in hun gezamenlijke appartement in Rome, haar niet kan helpen. Dan, bijna een jaar na het overlijden van Lorenzo, besluit Lisa een reis naar zijn geboortegrond te maken om het verdriet in de ogen te zien en in de hoop meer te weten te komen over de raadselachtige omstandigheden rondom zijn dood.Dit betekent het begin van een avontuurlijke en ook louterende tocht. Lisa komt in aanraking met de geheimzinnige wereld van tombaroli en fiumaroli, grafrovers en rivierschuimers, die haar rondleiden door het Dodenrijk. 's Nachts daalt ze met en af in beschilderde Etruskische tombes. Uiteindelijk zal ze via verborgen wegen niet alleen de ware toedracht rond de dood van Lorenzo achterhalen' maar ook het spoor terugvinden naar het leven. Haar vriendin Heleen zal haar daarbij op een onverwachte, paradoxale manier de hand reiken.


Schimmenrijk is een aangrijpende roman over verbondenheid en vergankelijkheid, vriendschap en liefde - en over het vieren van het leven in het van de dood.

Door dit boek krijg je een mooi beeld van de tombaroli, zij dalen af in de graven van de Etrusken, een onderaards rijk in Italie. Wel een beetje een zwaarmoedig boek waarvoor je in de stemming moet zijn. Ik heb al meerdere boeken van Rosita Steenbeek met veel interesse gelezen. Omdat ik op vakantie naar Italie ging heb ik dit boek meegenomen. Helaas ben ik niet op de beschreven plaatsen geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten