zondag 26 juni 2011

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.
Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Dit is zo'n hilarisch boek echt geweldig, ondanks alle vreemde avonturen blijft het tot het einde leuk.
Wat mij persoonlijk aansprak was de wereldgeschiedenis die tussendoor werd beschreven. Toevallig was ik mijn dochter voor een proefwerk geschiedenis aan het overhoren en toen kwamen bijna alle figuren uit het boek voorbij. Zulke dingen geeft een boek dan net iets extra's.

1 opmerking:

  1. hallo Riet, ik mail je nog even privé nav je mailtje, maar heb nog haast geen tijd gehad!!!
    Komt goed, vergeet je niet........liefs, Syl

    BeantwoordenVerwijderen