woensdag 1 juni 2011

De schilder en het meisje

Het is 3 mei 1664, de dag dat een achttienjarig meisje publiekelijk wordt gewurgd op de Dam in Amsterdam. Het is een evenement waar de halve stad voor uitloopt. Een schilder voelt geen neiging te gaan kijken. Hij heeft zijn gedachten bij een doek waar hij die ochtend materiaal voor heeft gekocht: rode en gouden pigmenten. Later die dag hoort hij van zijn zoon de details over de gruwelijke laatste minuten van het meisje.


Margriet de Moor vertelt het spannende verhaal van Elsje Christiaens, een meisje uit Jutland dat in een barre winter besluit per boot naar Amsterdam te reizen. Daardoorheen loopt het verhaal van de schilder en diens verdriet over zijn gestorven vrouw. In een lichte stijl beschrijft De Moor hoe gebeurtenissen uit zijn levensloop op de dag van de terechtstelling met de lotgevallen van het meisje verstrengeld raken, uitmondend in een doodstille ontmoeting.

Het verhaal op de achterflap sprak me erg aan en ik had veel zin om dit boek te gaan lezen. Helaas kon ik niet door dit boek heen komen. Geheel tegen mijn principes in heb ik het boek niet uitgelezen. Ik heb nog geprobeerd om een tijdje later verder te gaan, vooral omdat ik toch veel goede recensies over dit boek las maar het gevoel was nog steeds hetzelfde. Dit boek heb ik dus half uitgelezen teruggebracht naar de bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten