woensdag 15 juni 2011

Het koningsboek

De jonge IJslander Valdemar reist in 1955 naar Denemarken, waar hij een aan lagerwal geraakte hoogleraar ontmoet, die een groot geheim met zich meedraagt. Tijdens de oorlogsjaren is hij een kostbaar manuscript uit het oog verloren: het enige exemplaar van de Edda, het middeleeuwse manuscript waaraan het IJslandse volk zijn identiteit ontleent. Als de hoogleraar hem in vertrouwen neemt, maakt Valdemar zich op voor een reis door Europa. Zijn doel is het manuscript terug te vinden – en in leven te blijven. Want voor deze schat zijn mensen bereid over lijken te gaan.
Het koningsboek is een faction-thriller over de waarde van cultureel erfgoed. Toen de Deense regering in 1971 besloot de Edda per boot terug te brengen naar IJsland, een voormalige Deense kolonie, stond het op de kade in Reykjavík zwart van de mensen. Acht pagina’s van het middeleeuwse manuscript ontbraken echter – en zijn nog steeds niet teruggevonden.
   


Dit is een ander soort boek dan je van Arnaldur Indridason verwacht. Het boek begon heel goed met het eerste hoofdstuk. Daarna werd het een tijd erg saai naar mijn mening, ook de IJslandse namen maakte het erg verwarrend. Ik kreeg erge twijfels over dit boek. Maar hoe verder ik kwam hoe spannender en interessanter het verhaal werd. Uiteindelijk heb ik het laatste gedeelte aan een stuk uitgelezen en sloeg het boek tevreden dicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten