zondag 20 november 2011

Zwerfster in Frankrijk

Ada en Renaud leven als zwervers in Narbonne. Beiden zijn ze in de dertig, zij een Nederlandse vrouw, hij een Franse man. Ze slapen in een oude verlaten villa buiten de stad en voeren een harde strijd tegen honger en winterse kou. Terwijl Renaud op zoek gaat naar eten, kleren en spullen die ze kunnen verkopen, bedelt Ada iedere dag bij het postkantoor. Ze hebben alleen elkaar en hun kameraden van de straat. Door een plotseling bedelverbod worden hun omstandigheden echt erbarmelijk en moeten ze een andere manier vinden om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Uiteindelijk verlaten Ada en Renaud Narbonne met de buit van een inbraak. Van dat geld kopen ze een oude auto waarmee ze de bergen intrekken. Ze voelen zich bijna verraders die van het ene kamp overlopen naar het andere. Als het voorjaar aanbreekt, vinden ze betaald werk op het land en kunnen ze een boerderijtje huren.

Makkelijk leesbaar boek over een Nederlandse vrouw die haar baan als lerares heeft opgezegd en is gaan zwerven. Wel heb ik er wat moeite mee dat ze, door te stelen hun leven op orde probeerden te krijgen. Voor mensen die van Frankrijk houden is het wel een aanrader.

3 opmerkingen:

 1. Lijkt me een erg mooi boek dus, vraag ik denk ik als kerst kadootje...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kan het me voorstellen dat je moeite hebt met het stelen!! Maar een keus hadden ze niet???
  ik heb het nieuwe boek van Anna Enquist gekocht: de verdovers!!! jij krijgt een persoonlijke recensie!!!
  lieve groeten, Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het gevraagd voor kerst, en...gekregen.
  Het is schijnbaar niet meer te koop in de boekhandel, dus het moest tweedehands, geeft ook niks, ik ben er in begonnen en in 1 ruk uitgelezen...vond het leuk om eens te lezen hoe 'zulke personen'' nou de dag doorbrengen..

  BeantwoordenVerwijderen