vrijdag 9 december 2011

Logboek van een onbarmhartig jaar

Op 11 november 2007 vraagt Hans van Mierlo Connie Palmen ten huwelijk. Op 11 november 2009, de dag waarop ze elf jaar en elf dagen bij elkaar zijn, trouwen ze in de Rode Hoed in Amsterdam. Op 11 maart 2010, na een ziekbed van zes weken, sterft Hans van Mierlo op de intensivecareafdeling van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam.
48 dagen na de dood van haar man begint Connie Palmen aan dit Logboek van een onbarmhartig jaar. Bang voor de dood van het vergeten zit Palmen met de pen op de huid van de pijn die rouw heet. Het logboek is het aangrijpende verslag van de hunkering naar een verdwenen lichaam, van zelfverlies, woede, en van de liefdevolle herinneringen aan een prachtige man.


 

Toen ik vorige week na een indrukwekkende lezing van Connie Palmen thuis kwam ben ik gelijk begonnen met lezen in dit boek. Na wat ik uit de pers had vernomen begon ik hier toch met enige scepsis aan.
Dit boek heeft mij in positieve zin verrast. Het boek bestond uit meest korte stukjes die vaak heel openhartig, aangrijpend en helaas ook wel eens herkenbaar waren. Af en toe moest ik goed naar het jaartal kijken omdat dit door elkaar liep. Het is geen boek om in een keer uit te lezen, wel zat het steeds in mijn hoofd. Ik heb het ervaren als een heel mooie liefdesverklaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten