donderdag 9 februari 2012

Levi Andreas

Rosa werkt in een stomerij in Oud-Zuid. Ze ervaart een grote leegte. Haar moeder heeft een fles gootsteenontstopper leeggedronken, haar broertje is naar Amerika vertrokken en haar vader kijkt avondenlang naar een spijkertje in de muur. Ooit studeerde ze psychologie, nu slijt ze haar dagen strijkend in gezelschap van de ‘overhemdengodin’ Angelica. ‘s Avonds zit ze alleen thuis. Haar leven neemt een wending wanneer ze in het borstzakje van overhemd nummer 217 een briefje vindt.
Terwijl de stomerij het podium wordt van een misdrijf, gaat Rosa op zoek naar de eigenaar van het overhemd. Als ze hem eenmaal op het spoor is, reist ze hem achterna via Brussel naar New York, Zuid-Amerika en uiteindelijk, in de woorden van de grootvader van Levi Andreas, ‘een soort einde van de wereld’.

Prachtige debuutroman van David Pefko. Het boek bestaat uit 4 delen. In het eerste gedeelte lees je om en om de verhaallijnen van Rosa en een geheimzinnige, leugenachtige man, Levi. Beiden wonen in Amsterdam. Rosa werkt als strijkster in een stomerij. Door een briefje dat ze in een overhemd vindt krijgt haar leven een hele andere wending. Af en toe zijn de personages en gebeurtenissen bizar en onwerkelijk maar dat vond ik niet storend. Ik heb erg genoten van dit boek, het blijft me zeker bij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten