vrijdag 10 februari 2012

Onder de meidoorn

Jing Qiu, een onschuldig schoolmeisje, wordt tijdens de Culturele Revolutie naar een afgelegen bergdorp gestuurd voor haar ‘heropvoeding’. Wanneer haar vader als kapitalist gevangen wordt gezet, weet Jing dat haar toekomst en die van haar familie afhangt van hoe goed zij zich gedraagt in de ogen van de overheid. Eén verkeerde beweging en hun levens kunnen voor altijd verpest zijn. Haar voorzichtige en stille bestaan komt op z’n kop te staan als ze verliefd wordt op Lao San, de aantrekkelijke zoon van een hooggeplaatste militaire familie. Gezien het verschil in hun sociale afkomst is een verhouding tussen de twee uitgesloten. En gevaarlijk. Maar hun wederzijdse aantrekkingskracht is sterk en niet te negeren. Wanneer Lao San plotseling verdwijnt moet Jing Qiu haar ideeën over liefde, eer en loyaliteit onder de loep nemen om te beslissen waar ze echt in gelooft.            

Dit boek is geschreven onder pseudoniem en schijnt een waargebeurd verhaal te zijn. Ik had veel goede recensies over dit, inmiddels verfilmde boek gelezen. Hierdoor waren mijn verwachtingen misschien te hoog.
Ik vond het boek vaak erg warrig, misschien door de Chinese namen en plaatsen die aangegeven met een letter.  (Stad K). De hoofdpersoon Jing Qiu vond ik erg ongeloofwaardig overkomen. Voor ons is het natuurlijk haast ondenkbaar hoe de mensen in die tijd in China leven. Jing Qiu werd neergezet als een soort super meisje. Het beste van de klas, in twee sporten, in muziek, naaien en breien, lijkt me onmogelijk voor een persoon. zoveel verschillende talenten.
Het verhaal op zich, de liefde voor Lao San was erg romantisch, hierin was ze weer erg naief. Het einde was mooi beschreven.


1 opmerking: