zaterdag 21 april 2012

Het pauperparadijs

 Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan het gerucht over een voorname afkomst. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen geschiedenis: de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen, waaraan haar voorouders werden blootgesteld. Wat begon als plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik.

Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie, van bedelaarskolonie Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.


Een journaliste gaat op zoek naar haar familiegeschiedenis. Ik vond het een heel interessant verhaal, met name het gedeelte over Veenhuizen. Ik ken dit alleen als gevangenis en wist niet dat het vroeger een opvoedgesticht is geweest. Graag zou ik dit een willen bezoeken. Ook leuk is om de website van de auteur te bezoeken. Hier staan nog oude foto's en papieren op.

2 opmerkingen:

 1. hallo Riet, ik ben al tig keer in het boek begonnen en even zoveel keren weer weggelegd!!
  heb nog de papieren versie......;;))
  fijn weekend, groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dit al een jaar of 4 geleden gelzens, en vond het een FANTASTISCH en informatief boek...idd, net als jij wist ik ook niet dat van Veenhuizen, en van die 'nieuwbouwwijken'
  dat de 'landlopers' naar die bloemen namen straten moesten enzo, dat leer je allemaal niet op school..

  BeantwoordenVerwijderen