zaterdag 5 mei 2012

Retour Palermo

Sicilië, midden jaren zeventig. Een jong stel uit Amsterdam arriveert per trein in Palermo voor hun eerste buitenlandse vakantie. Ze spreken geen woord Italiaans en weten vrijwel niets van het ondoorgrondelijke eiland waarop ze hun tentje neerzetten. Meteen worden ze op sleeptouw genomen door leeftijdsgenoten uit de incrowd van de grote stad. Maar ze leren ook een ander Sicilië kennen: dat van een groep ongepolijste vissers uit het dorpje waar ze kamperen.

In Nederland is hun leven, zo jong als ze zijn, dat van een gezapig echtpaar, 'met aardappels en groenten om zes uur, en elke avond samen voor de televisie'. Hun enerverende Siciliaanse ervaringen stellen het krampachtige evenwicht waarin ze leven - dat niet veel steviger blijkt dan het weke zee-egelvlees dat ze te eten krijgen - danig op de proef.

Dertig jaar later is een van hen terug in Palermo. Hij gaat op zoek naar het standbeeld dat is opgericht voor een van de vrienden van destijds, maar stuit op heel wat meer dan dat.


Omdat we een studente uit Palermo te gast hadden, leek het me leuk om een boek over deze stad te lezen. Deze stond op mijn ooit nog te lezen lijst dus vandaar dat ik hiervoor heb gekozen.

Het boek begint met het verleden en gaandeweg het verhaal komt dit samen met het heden. De ik figuur is dan terug in Palermo en kijkt terug op wat hij daar heeft meegemaakt. Dit gedeelte sprak mij het meest aan. Mooie roman over het verschil in leven tussen Nederlanders en Sicilianen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten