vrijdag 8 juni 2012

Stille zaterdag

De zaterdag voor Pasen. Maurice Benders is alleen thuis, vrouw en tienerzoon zijn een paar dagen naar Rome. Leegte overvalt hem. Gemis? Misschien. Alleen mist hij niet zijn gezin maar de vrouw op wie hij ondanks zichzelf jarenlang verliefd was. Met de protestantse burgemeester Sara Mijland kon Maurice zijn wonderlijke, strikt persoonlijke katholieke geloof eindelijk delen. Alsof ze dachten in dezelfde beeldentaal en voelden met dezelfde zintuigen. Juist daardoor werd hun intieme vriendschap een beproeving – een beproeving die om een offer leek te vragen.
In deze verstilde roman blikt Maurice Benders terug op een verbroken verhouding, terwijl elders in de stad Sara Mijland hetzelfde doet. Een omzien met grote gevolgen.

Omdat het Pinksteren was leek me dit een geschikt tijdstip om dit boek te lezen, het onderwerp van dit boek is het geloof en een buitenechtelijke liefde. Bijna twee weken heb ik over dit boek gedaan en dat is erg lang voor mij. Ik vond het een erg moeilijk boek om doorheen te komen en af en toe zelfs saai, zodat ik soms wat stukken heb overgeslagen. Misschien dat ik te weinig weet over het geloof om het verhaal volledig te kunnen begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten