maandag 30 juli 2012

Zo ook op aarde

In een virtuoze stijl die varieert van rauw tot gevoelig, van humoristisch tot gepassioneerd vertelt Davide Enia het onvergetelijke verhaal van Davidù en zijn familie tegen de achtergrond van de veelbewogen Siciliaanse geschiedenis.

Davidù is negen jaar oud als hij ziet hoe zijn buurjongen Gerruso door een groep jongens wordt mishandeld. Als daarna ook Gerruso’s nichtje Nina slachtoffer dreigt te worden, grijpt Davidù in. Nina ontfermt zich over de gewonde Davidù, en hij zal haar nooit kunnen vergeten. Gerruso is in zijn ogen alles wat een man niet moet zijn, maar vanwege Nina zullen ook deze twee tegenpolen elkaar nooit meer loslaten.

Davidù groeit op zonder vader, maar met zijn moeder, oom, opa en oma, die hem verrijken met een schat aan verhalen over zijn bijzondere voorouders. Zijn familie brengt hem de waarden bij die hij nodig zal hebben om te kunnen overleven in het arme, vieze maar ook zo schitterende Palermo, waar de maffia heerst, het recht van de sterkste geldt en waar het leven draait om eergevoel.


Boksen, maffia, oorlog....niet echt een boek dat ik spontaan zou kiezen.
Maar de mooie kaft, goede recensies en een verhaal wat zich afspeelt in Palermo waren toch redenen genoeg om dit boek te gaan lezen.

Ik denk dat je het verhaal warrig en saai of geweldig vindt en ik hoor bij de laatste. Het was een lastig boek om te lezen, veel stukken moest ik twee keer lezen. Telkens dacht ik gaat het nu over de jongen, de opa, de oom of de vader. Deze verhalen worden door elkaar verteld.
Het einde is schitterend, ondanks het voornamelijk trieste verhaal sloeg ik het boek met een glimlach dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten