zaterdag 29 december 2012

Amsterdam - Delphi
 
Driemaal fietste Art Khachatrian, fotograaf, niet bang voor bergen want afkomstig uit Armenië, van Amsterdam naar Rosita in Rome. Telkens vroeg hij of ze meeging. Tenslotte deed ze dat, maar ze fietsten niet naar Rome maar naar het orakel van Delphi.
Vrienden en familie probeerden Rosita tegen te houden. ‘Je fietst nooit,’ was haar moeders voornaamste argument. Maar op een warme namiddag in Amsterdam toetste Art op zijn iPhone de kortste weg naar Delphi in en vertrokken ze op hun mountainbikes. Ze reden over de Duitse Autobahn, door Oostenrijk, over de Zwitse rse Alpen begeleid door donder, bliksem en zware regen, om vervolgens na een daling van 2000 meter een zon overspoelde Italiaanse appelboomgaard binnen te rollen. In Brindisi namen ze de boot en zo kwamen ze na veertig dagen aan in Delphi. ‘Ken uzelve,’ gebood het orakel. Nooit hadden ze gedacht daar op deze manier achter te komen.Ik lees graag reisboeken en boeken van Rosita Steenbeek dus had veel zin in dit boek. Nu vier maanden later heb ik het pas uitgelezen.... Ik heb me erg geïrriteerd aan alle (dure) merken die in het boek voorkwamen, zoals van de fiets, de fietsonderdelen, de kleding. In elk hoofdstuk stond wel iets over hun iPhone, het lijkt wel of de hele reis is gesponsord. Dit heeft me erg afgeleid van het lezen. Naar mijn idee horen bij zo'n reis geen gelakte nagels en fietspakjes die bij de fiets moeten passen.
Natuurlijk zijn er ook pluspunten, de informatie over plaatsen, kerken en mythologische figuren waren erg interessant om te lezen, ik heb weer wat nieuwe plaatsen door dit boek ontdekt.
Ook de foto's waren erg mooi en natuurlijk een groot compliment voor de prestatie, 3000 kilometer fietsen in 42 dagen.


1 opmerking:

  1. Scherp opgemerkt, Riet! Reizen gaat om ervaringen en niet om materiële dingen!

    BeantwoordenVerwijderen