vrijdag 17 mei 2013

Wachten tot je gehoord wordt


In november 2007 was Amanda Knox 20, en ze was net een paar weken eerder naar Perugia in Italië verhuisd om daar Italiaans te gaan studeren toen haar vriendin en huisgenote, de jonge Engelse studente Meredith Kercher, op wrede wijze werd vermoord. Het moordonderzoek haalde wereldwijd de voorpagina's en toen Amanda werd gearresteerd, zou ze het middelpunt worden van een mediahype.
Jong en naïef als ze was, verdrietig om de verschrikkelijke dood van haar vriendin en met niet meer dan basiskennis van het Italiaans, werd ze aan zware verhoren onderworpen en had ze de grootst mogelijke moeite om de politie te verstaan en te zorgen dat ze zelf werd begrepen. Tijdens de rechtszaak die volgde werd ze het mikpunt van internationale kritiek en speculatie, en haar zaak werd op de voet gevolgd door de rioolpers.
In 2009, na een zeer omstreden rechtszaak, werd ze ten onrechte veroordeeld voor de moord. In oktober 2011, nadat Amanda vier jaar in een Italiaanse gevangenis had doorgebracht en een langdurige beroepsprocedure had doorlopen, werd het vonnis vernietigd. Amanda vloog direct terug naar de Verenigde Staten.
In Wachten tot je gehoord wordt vertelt Amanda Knox voor het eerst welke verschrikkingen ze werkelijk heeft moeten doorstaan. Op basis van de dagboeken die ze bijhield en de brieven die ze schreef gedurende haar gevangenschap, geeft Amanda vastberaden een zeer persoonlijk verslag van haar aangrijpende ervaringen, van de verslagenheid over de moord op haar vriendin tot de talloze fouten en misverstanden die tot haar arrestatie zouden leiden.

Dit boek mocht ik lezen voor Not just any book .

Het verhaal sprak me direct aan. Welk jong meisje droomt er niet van een jaartje studeren in een mooie Italiaanse stad. Helaas voor Amanda pakt het heel anders uit dan ze verwacht. Na een paar weken treft ze haar huisgenote en vriendin Meredith dood aan. Langzaam begint tot haar door te dringen dat zij en haar vriend Raffaele hiervan worden verdacht. Dan begint voor hen een 4 jaar durende nachtmerrie en leven ze tussen hoop en vrees. Gedurende deze tijd zit ze gevangen in Capanne tot aan haar vrijlating in 2011, na hoger beroep.

Ondanks dat er wat (spel)fouten in het boek zaten was het een erg boeiend maar vooral aangrijpend verhaal. Ik zat regelmatig met tranen in mijn ogen te lezen.
De grote vraag blijft natuurlijk of  het allemaal waar is wat ze beweert, het is haar kant van het verhaal. Je moet zelf het hele boek maar lezen om een mening (voor zover mogelijk) te vormen. Wel heb ik grote twijfels gekregen over de Italiaanse rechtspraak, of het nu waar of niet waar is.
Mooi extraatje zijn de foto's in het boek, zo vergeet je niet dat het een waargebeurd verhaal is.

Na het lezen van dit boek heb ik op internet wat filmpjes en informatie gezocht over deze zaak, ik blijf het nu zeker volgen.

In maart 2013 verwierp het Italiaanse Hof van Cassatie de vrijspraak en besloot dat het proces overgedaan moest worden....

Bedankt Not just any book en uitgeveij Luitingh-Sijthoff voor het toesturen van dit boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten