zaterdag 8 juni 2013

De nachtwaker

In de herfst van 1978 wordt ’s nachts op de Amsterdamse Wallen een babymeisje gevonden in een doos, samen met tienduizend gulden en een wanhopig zelfmoordbriefje van de anonieme moeder, die het kind Emma noemt. Het meisje wordt geadopteerd door de oude historicus Nicolaas de Jongste en diens vrouw.

Maart 2013. De vierendertigjarige Emma de Jongste vindt bij de herinrichting van de Cuypers-bibliotheek in het Rijksmuseum een cahier met twee oude pentekeningen. Wanneer ze navraag doet bij een oude kunsthandelaar wordt deze vlak daarna vermoord. De verdenking ligt direct bij Emma en ze moet in levensgevaar vluchten. De kunsthandelaar vertelde Emma dat dit twee van de vier tekeningen zijn die in opdracht van prins Alexander gemaakt zijn, uit wraak op zijn vader, koning Willem 111. Emma ontdekt dat de tekeningen alles te maken hebben met haar naamgenote die in 1879 als bruid en redster van de dynastie door Willem 111 naar Paleis Noordeinde werd gehaald, en ook met de mysterieuze Nachtwaker, die zelfs een eeuw later nog het voortbestaan van de Oranjes bedreigt.


Na de recente opening van het Rijksmuseum en de kroningsdag, leek het me toepasselijk om dit boek te gaan lezen.

Het is een ingewikkeld, soms wat chaotisch verhaal met veel personages waarvan de meeste maar oppervlakkig in het verhaal voorkomen. De meeste personages zijn nazaten van een groep mannen die op een oud schilderij staan, waarop een verwijzing staat naar vier schetsen. Emma komt de twee ontbrekende schetsen op het spoor maar als ze hier ruchtbaarheid aan geeft wordt ze achtervolgd door diverse mensen. Wat willen ze verbergen en wie is oprecht.....en wat hebben ze van doen met het koningshuis, is Willem wel de vader van Wilhelmina?

Dit is in grote lijnen het verhaal dat mij pas laat begon te boeien. Ook had ik iets meer informatie over het Rijksmuseum verwacht. Het leuke is wel dat je door de boeken van Tomas Ross altijd een stukje geschiedenis meepikt verwerkt in een fictief verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten