vrijdag 21 juni 2013

Twee caravans


Aan de rand van de aardbeienvelden in het Engelse Kent staan twee caravans; daar wonen de aardbeienplukkers, seizoenarbeiders van wie de meeste uit Oost-Europa komen. In de ene caravan de mannen, in de andere de vrouwen.

Alles verandert met de komst van een nieuwe plukster: Irina, een aantrekkelijk, wat hooghartig, maar ook naïef meisje uit de Oekraïne.
Dit is het tweede boek van Marina Lewycka, eerder las ik al Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne. Ook in dit boek is het weer hilariteit alom. Vaak zat ik met een glimlach te lezen over de bizarre gebeurtenissen van de aardbeienplukkers. De mannen wonen in de ene, de vrouwen in de andere caravan. Iedereen komt op zijn eigen manier in dit boek aan bod, zelfs de hond. Soms is dit wat verwarrend maar wel erg origineel!
 
Tevens geeft dit boek je ook een kijkje in de wereld van de Oost-Europese (illegale) werknemers en dan is het allemaal niet zo grappig meer. Vreselijk hoe deze mensen uitgebuit worden en hoe ze  onder vaak erbarmelijke omstandigheden moeten (over)leven.
 
 

1 opmerking:

  1. Ik vind Lewycka's boeken ook erg leuk, op één na, die heet in het Engels "We Are Al Made of Glue", die vond ik wat minder. Various Pets Alive and Dead is ook weer erg leuk.

    Inderdaad heel goed om eens wat te lezen over die illegale werknemers en hoe ze uitgebuit worden.

    BeantwoordenVerwijderen