zaterdag 27 juli 2013

De Wilden

Nani leidde een volmaakt leven, maar een faux pas heeft alles op scherp gezet. Om haar gezin in kalmer vaarwater te brengen boekt ze voor zichzelf een reis naar Panama. Daar, diep in de jungle, neemt ze een tweede verkeerde beslissing die haar bijna het leven kost. Ze heeft de moed al opgegeven als ze toch nog gered wordt en bij een indianenstam terechtkomt. Zonder geld, telefoons, ijskasten en stress leiden de indianen een leven dat in groot contrast staat met het Amsterdamse leven dat Nani kent.
Met vallen en opstaan maakt ze zich de gebruiken van de stam eigen en leert ze wat geduld is, maar ook waarom ze niet in de schemering in de rivier moet gaan zwemmen. De enige die niet blij is met haar komst is de sjamaan van het dorp. In zijn jeugd werd hij meegenomen door de missionarissen en hij weet waartoe de ‘witte mensen’ in staat zijn.
Terwijl Nani geleidelijk zijn vertrouwen wint, dient een nieuwe bedreiging zich aan: de beschaving rukt op, in de vorm van ambtenaren en bulldozers. Voor Nani tijd om te beslissen waar ze thuishoort en wat werkelijk de moeite waard is om voor te vechten.Dit keer geen (literaire) thriller maar een roman van Marion Pauw.
Zoals in al haar boeken is ook dit verhaal weer erg beeldend beschreven. Nani komt na relatieproblemen terecht bij een primitieve indianenstam, vol bijgeloof, ongemak, slangen en andere enge dieren. De mensen zijn erg geduldig maar ook passief en naïef. Dat merkt ze vooral als ze zich inzet bij de bouw van een schooltje. Ondertussen verloopt het contact met het thuisfront erg moeizaam.

Leuk boek om te lezen tijdens dit warme weer, door de betovering van de jungle lijkt het soms net een sprookje. De thrillers (vooral Zondaarskind) spreken mij wat meer aan.

1 opmerking: