woensdag 4 september 2013

De dood sluipt rond in zwart en paars

In de duinen van het waddeneiland Wangerooge wordt het lichaam van een vermaarde vogelfotograaf gevonden. De recherche staat voor een raadsel. De fotograaf kon in de laatste seconden van zijn leven nog één foto maken. Daarop is niet meer te zien dan een obscure kleurencombinatie van zwart en paars, wat hoofdinspecteur Trevisan en zijn team weinig verder helpt. Alleen de sporen op het lichaam zijn duidelijk: de moord moet gepleegd zijn met een scherp voorwerp. Een pijl? Niet veel later zaait een drievoudige moord paniek in het Noord-Friese Wangerland in de buurt van de stad Wilhelmshafen. Op een viskotter die verlaten op de Noordzee drijft, worden drie lijken gevonden. De twee bemanningsleden blijken ook met een scherp voorwerp gedood te zijn. De kapitein is kennelijk bewusteloos geslagen en daarna in een visnet overboord gegooid. Van de dader verder geen spoor. Is er een verband tussen de moorden op de fotograaf en de vissers? Terwijl Trevisan en zijn team vertwijfeld achter de feiten aanhollen, gaat de dader onverstoorbaar zijn moorddadige gang en maakt telkens nieuwe slachtoffers. De seriemoordenaar is zijn achtervolgers ondanks hun scherpzinnigheid tot aan de finale telkens een stap voor.

Over dit boek had ik een goede recensie gelezen en omdat ik weinig Duitse auteurs lees, leek me dit een goede gelegenheid.

Dit is het eerste boek van Ulrich Hefner (en helaas het enige dat in het Nederlands is vertaald) met in de hoofdrol inspecteur Trevisan. Hij is nog van de oude stempel en heeft moeite met een wat meer modernere werkwijze zoals zijn meerdere willen. Dat botst nogal eens. Als er kort na elkaar mannen door dezelfde dader worden vermoord kan hij er niet omheen hulp te accepteren van een psychologe. Door een daderprofiel te maken hopen ze achter de identiteit van de moordenaar te komen.
Dat de dader een verknipte geest heeft weet je al direct. Als lezer krijg je telkens een stukje informatie over hem en langzamerhand kom je achter zijn beweegredenen. Dit wordt mooi opgebouwd gaandeweg het verhaal.

Het boek speelt zich af op en rond een Duitse Waddeneiland, een prachtige omgeving.
De kaft past heel mooi bij het verhaal bedacht ik me toen ik het boek bijna uit had.

Een minpunt was dat het lang duurde voordat ik goed in het verhaal zat en de lastige namen. Ik moest echt doorzetten. Jammer ook dat er wat vreemde zinnen en storende taalfouten in het boek stonden.

1 opmerking:

  1. Nooit van gehoord maar het klinkt goed. Leuk, een Duitse schrijver, daar lees ik er ook veel te weinig van!

    BeantwoordenVerwijderen