woensdag 25 september 2013

Hemelvaart


Zomer 1985. Zes meisjes vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug. Judith Koelemeijer was één van hen. In haar eerste autobiografische boek ontrafelt ze dit dramatische verhaal uit haar jeugd. Hoe kon ze haar vriendin Annette zo plotseling verliezen? De zoektocht voert haar terug naar Paros, naar de ouders van Annette, de vriendinnen van vroeger en de Duitse jongens die bij het ongeluk betrokken waren. Wat deed de dood van Annette met hún leven? En waarom lopen hun herinneringen aan die fatale nacht zo uiteen? Hemelvaart is een aangrijpend verhaal over vriendschap, schuld en de pijn van het volwassen worden.
 
In dit boek probeert de schrijfster een reconstructie te maken van het verschrikkelijke ongeluk in haar jeugd waarbij ze haar vriendin Annette verloor. Ze beschrijft hoe zij zich het ongeluk herinnert maar praat ook met andere betrokkenen. Velen van hen hebben  de bewuste avond en de dagen erna anders ervaren. Ook lees je over de invloed die het gehad heeft op de rest van haar leven. Dit alles is verwerkt tot een mooi, aangrijpend en vlot lezend verhaal.

Ik ben van dezelfde leeftijd als de schrijfster en vooral de muziek die in het boek genoemd werd is heel herkenbaar. In het boek wordt de sfeer van de jaren tachtig en het Griekse vakantieleven heel mooi weergegeven. 
 
 
 
 
Op de website van Judith Koelemeijer staat nog wat achtergrondinformatie over dit verhaal.
 
 
Eerder las ik Anna Boom van deze schrijfster.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten