vrijdag 4 oktober 2013

Een theelepel aarde en zee


De elfjarige Saba Hafezi en haar tweelingzus Mahtab groeien op in de jaren zeventig op het Iraanse platteland en zijn gefascineerd door Amerika. Ze houden lijsten van Engelse woorden bij, verzamelen illegale exemplaren van het tijdschrift Life, en genieten van ongecensureerde televisieprogramma’s en rockmuziek. Als Saba’s moeder en zus opeens verdwijnen en zij en haar vader alleen achterblijven, weet ze zeker dat ze zonder haar naar Amerika zijn verhuisd. Terwijl ze opgroeit en gebukt gaat onder het nieuwe islamitische regime, zoekt Saba troost in het feit dat haar zus ergens de westerse versie van haar leven leidt. Want haar ouders hebben haar geleerd dat ‘ieders lot in het bloed is geschreven’, en dat tweelingen dezelfde levens leiden, ook al zijn ze gescheiden door land en zee.

De schitterende kaft was één van de redenen om voor dit boek te kiezen. Natuurlijk sprak ook het verhaal me aan, een tweeling die op jonge leeftijd van elkaar gescheiden wordt. Saba blijft achter met haar vader in Iran. Ze kan haar moeder en zus niet vergeten en probeert ze levend te houden door middel van haar verbeeldingskracht en het vertellen van verhalen.

Een mooie roman over het leven in Iran in de jaren tachtig en negentig waar je flink de tijd voor moet nemen. Ik vond het een lastig boek om door te komen, toch zal ik dit verhaal niet snel vergeten. De mooie beschrijving van het Iraanse leven en de ingrijpende gebeurtenissen die Saba heeft meegemaakt hebben indruk op me gemaakt.

2 opmerkingen: