dinsdag 22 oktober 2013

Het champagnehuis


De Zweedse weduwnaar Harald Poppe heeft zich in een opwelling ingeschreven voor een groepsreis naar Frankrijk, naar de Champagne.
Tijdens een rondleiding in de kelders van het champagnehuis Cloët-Décleaux dwaalt Harald van de groep af. Hij hoort gekerm vanuit een van de gangen. In de voorraadkelder treft hij een stervende oude man aan. Het blijkt de beroemde proefmeester Anselme Guidot te zijn, al dertig jaar in dienst van het bedrijf en jeugdvriend van de vroegere eigenaresse Vivianne Décleaux. Hij is omgekomen door cyanidevergiftiging; door eigen hand, denkt de politie. Maar Anselmes kleindochter Isabelle gelooft dat niet. Samen met Harald gaat ze op zoek naar een verklaring, waarbij het onderzoek hen terugvoert naar de tijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.


De laatste tijd kies ik steeds vaker boeken op basis van recensies en reclames op blogger, facebook ed. Dit beïnvloed wel erg mijn keuze. Ik wilde nu eens een boek lezen, waarover ik nog helemaal niets wist. Ik heb het geleend bij de bieb.

Dit is het debuut van de Zweedse  Kåre Halldén, nu eens een Scandinavische auteur die een verhaal  heeft geschreven dat zich afspeelt in Frankrijk. Hij heeft het niet onverdienstelijk gedaan. Het is een vlot geschreven, pakkend en spannend verhaal. Wel kwamen er af en toe wat ongeloofwaardige en toevallige gebeurtenissen in het verhaal voor.

Heel interessant vond ik het gedeelte over de "champagne fuhrer" en wat zijn rol was in de tweede wereldoorlog. Hier had ik nog nooit van gehoord. In het verhaal zit ook wat achtergrond informatie over Champagne verwerkt. Je krijgt een klein kijkje achter de schermen van een Champagnehuis.

Dit boek is zeker een aanrader als je geïnteresseerd bent in Frankrijk of champagne.

1 opmerking:

  1. Lijkt me een mooi boek, ik had er eerder niet van gehoord. #debuut Dank je voor de recensie. Graag gelezen !

    BeantwoordenVerwijderen