zondag 6 april 2014

Het lam


Het lam is het symbool van de onschuld, maar wat gebeurt er als op een dag een boosaardig onheil dat lam bedreigt? Clarissa s zoontje Joris is een kleuter wanneer hij zich verwondert over een dood lam dat op een marktplein is achtergebleven. Niet lang daarna plast hij bloed. Kanker. Machteloos moet Clarissa toekijken hoe haar kind slopende behandelingen ondergaat. Het verandert haar waarneming van de wereld om haar heen, waar sluipenderwijs kleur en leven uit verdwijnen totdat zij alleen nog verval en eindigheid ziet. Kunst biedt tegenwicht, ze neemt Joris mee naar Gent om daar samen Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck te aanschouwen en hem en zichzelf ervan te overtuigen dat lang niet alle lammeren doodgaan. Ingehouden en onderkoeld en zonder het geringste spoor van sentimentaliteit beschrijft Jannie Regnerus hoe een vrouw zich staande probeert te houden tegenover het leed van haar ernstig zieke kind. Het is de ongewone combinatie van beelden-associaties-taal die deze roman tot een wonder van verbeelding maakt

In kleurig en beeldend taalgebruik wordt het verhaal verteld over een jongetje dat nierkanker krijgt. Dit vanuit het perspectief van de moeder, je voelt haar angst en machteloosheid. Het gaat alleen om hun tweeën. Het boek is niet erg dik maar toch is alles verteld.

Pas na het lezen van dit boek kwam ik erachter dat deze roman voor een groot gedeelte autobiografisch is. De schrijfster heeft dit zelf jaren geleden met haar eigen zoontje meegemaakt. Zelf noemt Jannie Regnerus dit boek een taalschilderij en dat is precies hoe ik het heb ervaren.Dit altaarstuk "Lam Gods" van Jan van Eyck speelt een grote rol in het boek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten