vrijdag 30 mei 2014

Kijk me in de ogen

Zuid-Afrika, 1959. Katryn Jonis, een plattelandsvrouw die lezen noch schrijven kan, staat terecht voor moord. Het slachtoffer is de zoon van haar aartsvijand en buurman Abraham Klink. Er zijn geen getuigen en al het bewijsmateriaal pleit tegen haar. Zonder de hulp van een advocaat vecht ze in de rechtbank voor haar leven. Ze heeft maar één wapen tot haar beschikking: de waarheid, zo zuiver en heilig als alleen de waarheid kan zijn.

Namakwaland een tot mijn verbeelding sprekende omgeving is een regio in Zuid Afrika. Hier speelt het verhaal zich af van Katryn Jones. Na een jarenlang vete met de familie Klink, wordt ze beschuldigd van de moord op hun zoon. Ze is een ongeletterde kleurlinge die al jong de ongelijkheid tussen blank en zwart heeft ervaren. Het enige wapen dat ze heeft is haar scherpe tong. Ze neemt zelf haar verdediging op zich en dit leidt soms tot hilarische taferelen bij de rechtbank.
Ondertussen, als ze alleen is voel je haar angst en onmacht. Door haar geloof en gebeden probeert ze rustig te blijven. 
Dit mooie verhaal over een dappere Nama vrouw is met humor geschreven. Vooral de gebruiken van dit volk spraken me erg aan.

Dit boek is postuum uitgeven, de schrijver is een jaar voor de verschijning van dit boek overleden.

Uitgeverij Mozaïek, bedankt voor dit boek, ik heb het met plezier gelezen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten