maandag 20 oktober 2014

Het bezoek

Twee prille geliefden ontmoeten bij een diner in een prestigieus restaurant in Parijs een Franse miljonair. Er gebeurt iets vreemds, en hun romantische vakantie eindigt met een valse noot. Negen jaar later in Jeruzalem de geliefden zijn inmiddels getrouwd en vormen een samengesteld gezin met een dochter die zij samen kregen en een dochter uit het eerdere huwelijk van de man wordt het delicate evenwicht van hun leven verstoord door een telefoontje van de miljonair uit Parijs. Hij komt naar Israël en wil het paar ontmoeten. Uit deze barst in hun verhouding groeit Het bezoek: een nauwkeurige studie van de rekbaarheid van menselijke relaties dingen die hadden moeten gebeuren maar nooit gebeurd zijn, acties en reacties die de personages hebben verzuimd en vluchtgedrag dat netelige morele en existentiële vragen doet rijzen. Het bezoek is een beladen, geestig en pijnlijk portret van 'het nieuwe gezin'.

De Israëlische Hila Blum beschrijft in "Het bezoek" de relatie tussen Nilly en Natty. Dit doet ze op een zeer bedachtzame manier. Ze geeft een klein detail over een gebeurtenis waarna de lezer zelf het grootste gedeelte moet invullen.

De gebeurtenis in Parijs sijpelt een beetje door het boek heen. Ik vroeg me steeds af wat er toen precies gebeurd is. Tegen het einde van het boek kom je hier pas achter. In de tussentijd lees je over Nilly en haar gezin. Ze is een piekeraar, een opmerking zet zich vast in haar hoofd en kan ze niet meer loslaten. Het heden en verleden wisselen elkaar af. De schrijfstijl is erg breedvoerig, soms iets te naar mijn idee. In het begin vond ik het heel mooi maar later had het van mij toch iets vlotter gemogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten