zondag 16 november 2014

De dode kamer

"Ik heb me al zo vaak in mijn broer vergist. Ik dacht altijd dat ik hem goed kende en dat hij voorspelbaar was. Ik dacht dat ik wist hoe hij in elkaar zit, maar inmiddels moet ik toegeven, dat ik geen idee meer heb wie Misha is en waar hij toe in staat is."

Beroepswerkeloze Lennart Larsen en zijn jongere broer, succesvol architect Misha, zijn in alles elkaars tegenpolen. Lennart brengt zijn dagen door met drinken, blowen en het behouden van zijn Sociale Dienst uitkering, terwijl Misha zestien uur per dag werkt. Hun ouders zijn vijftien jaar eerder omgekomen bij een auto-ongeluk en dat verlies is een kruispunt gebleken, waarop de broers beiden een andere afslag hebben genomen. Het contact tussen hen verloopt uiterst moeizaam en er gaan soms periodes van weken voorbij, waarin ze helemaal geen contact hebben. Wanneer Misha echter langere tijd zijn telefoon niet opneemt en Lennart op onderzoek uitgaat, ontdekt hij dat zijn broer ontslag heeft genomen en is vertrokken naar Amerika.

Het is het begin van een wekenlange zoektocht, die Lennart genadeloos hard confronteert met het verleden, leugens en waarheden, geheimen, raadsels, codes, dubbele agenda's en herinneringen. Naarmate zijn zoektocht vordert en hij steeds meer aspecten van Misha's leven ontsluiert, komt Lennart erachter dat hij zijn broer helemaal niet goed kent en dat hij geen idee heeft waar Misha toe in staat is. Ondertussen gaat Misha de confrontatie aan met de geesten uit zijn verleden en nieuwe demonen, terwijl het geheim dat hij al vijftien jaar met zich meedraagt hem steeds verder de duisternis intrekt en hij zich in een uitzichtloze wraakmissie stort. Onbedoeld en ongewild trekt hij daarbij de aandacht van seriemoordenaar Donald Skinner.

De gevolgen zijn niet te overzien.
Dit verhaal gaat over twee broers waarvan de ouders door een auto ongeluk zijn omgekomen. Len de oudste is werkloos en leeft van een uitkering. Hij komt vaak in de problemen met justitie voor kleine vergrijpen. Zijn broer Mischa is zijn tegenpool. Hij werkt hard als architect, is rijk en succesvol.

Toch is alles niet wat het lijkt. Er is iets gebeurt in het verleden van Mischa. Tijdens het lezen kom je er steeds meer achter hoe groot de impact hiervan is op zijn leven.

In het begin vond ik het wat lastig met de verschillende tijdvakken. Het heden en verleden wordt door elkaar verteld. Heel bijzonder is dat veel scenes twee keer beschreven worden, vanuit het perfectief van de beide broers. Aan het einde komen het heden en verleden samen en dan is de vraag hoe het verhaal verder gaat.

Bijna twee maanden heb ik over dit boek gelezen. Ik had een drukke tijd en het verhaal pakte me niet echt, ik miste een beetje de spanning. Toch wilde ik het niet aan de kant leggen en heb het helemaal uitgelezen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten