woensdag 24 december 2014

Een man die Ove heet

Ove is negenenvijftig jaar oud. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem 'de bittere buurman'. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn onmiddellijke omgeving, in de wijk waarin hij woont. Hij en zijn vrouw Sonja waren de eerste bewoners, samen met hun vrienden Rune en Anita.
Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante façade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal.
Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een aanhanger.
Een eenzame knorrige man die niet van zijn principes wil afwijken heeft geen zin meer in het leven. Door de nare dingen die hij in zijn leven heeft meegemaakt is hij  boos op iedereen. Dan krijgt hij nieuwe buren waar hij niet omheen kan.
Het verhaal is grappig maar tegelijkertijd ook ontroerend, op het einde moest ik zelfs een traantje wegpinken. Dit boek sluit mooi aan bij de kersttijd, let een beetje op de mensen in je omgeving!1 opmerking:

  1. Ik heb nog geen boeken van Fredrik Backman gelezen. Wordt wel eens een keer tijd :-).

    BeantwoordenVerwijderen