zaterdag 28 februari 2015

De ijsmakers

Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, in de winter keren ze terug naar de bergen.
Maar zijn zoon Giovanni besluit met deze traditie te breken. Hij is gegrepen door de poëzie en schopt het tot directeur van het belangrijkste poëziefestival van de wereld. Op een dag doet zijn jongere broer Luca, die niet alleen de ijszaak in Rotterdam maar ook het mooiste meisje van het dorp heeft gekregen, hem een hoogst ongebruikelijk verzoek. Dan komt Giovanni voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.
De ijsmakers is een hartveroverende roman over familiebanden, die moeilijker te verbreken blijken dan menigeen zou wensen. Daarnaast is het een bijzonder smakelijk boek over de poëzie van het ijs maken, en de ijzingwekkende kracht van de poëzie.Sinds Mama Tandoori ben ik fan van Ernest van der Kwast. Ook dit boek is weer een topper. In deze roman komen vier generaties van de familie Talamini, niet chronologisch aan bod. Het grootste gedeelte gaat over de broers Giovanni en Luca.  De verhouding tussen de twee broers komt op scherp te staan als Giovanni niet in de zaak wil werken maar kiest voor de poëzie.

Ik houd erg van Italiaans ijs en heb er nooit bij stil gestaan wat voor leven de makers hiervan leiden. Dit boek geeft een mooi beeld hiervan, het is een mooi geschreven roman om lekker bij weg te dromen, door de mooie gedichten, Italië en de smaak van ijs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten