dinsdag 14 april 2015

Een mens is genoeg

In een muzikaal gezin in Limburg gaat het na de plotse dood van de vader helemaal mis. Het jonge meisje Juliette en haar broer Louis proberen tegen de verdoken tirannie van hun moeder op te boksen. Als alles ontspoort, besluiten ze elders een nieuw leven te beginnen. In Een mens is genoeg hebben de hoofdrolspelers bitter weinig vat op hun eigen leven. Omstandigheden maken of kraken hun dromen. Maar vriendschap vermag veel.

Mooi, aangrijpend maar somber verhaal van Els Beerten. Ze won hiermee de Belgische publieksprijs boekenleeuw 2015

Het eerste deel word verteld vanuit Juliette, van een meisje dat niets liever doet dan zingen verandert ze door verschillende trieste gebeurtenissen, in een stille, trieste en in zichzelf gekeerde vrouw. Het tweede gedeelte is geschreven vanuit Wilfried. Door familieomstandigheden moet hij stoppen met wielrennen. Als hij na lange tijd het wielrennen weer wil oppakken gebeurt er iets vreselijks. In het laatste gedeelte komen ze om- en om aan de beurt.

Door het beeldende taalgebruik kun je je mooi inleven in het Vlaamse dorpsleven.

In een interview las ik de volgende quote:

"Wat Beerten in dit boek wil laten zien, is haar overtuiging dat de mens in zijn donkerste momenten tot veel meer in staat is dan hij vermoedt. ‘Want was dat niet zo, dan was de wereld immers allang gestopt met draaien."


Laat je zeker niet afschrikken door de term young adult, het is zeker ook een boek voor volwassenen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten