vrijdag 15 mei 2015

De trilogie van de Rat


'Perfect proza bestaat niet. Net zomin als perfecte wanhoop.' Zo luiden de allereerste zinnen die Haruki Murakami op papier zette. In 1979 debuteerde hij, toen 30 jaar oud, met de roman 'Luister naar de wind'. Naar eigen zeggen kreeg hij het idee ervoor tijdens een baseballwedstrijd. Een jaar later verscheen 'Flipperen in 1973'. '

Samen met 'De jacht op het verloren schaap' vormen deze twee oerwerken de Trilogie van de Rat.
Deze twee boeken zijn pas verschenen in Nederland, Murakami heeft ze al in de zeventiger jaren geschreven. Het laatste "De jacht op het verloren schaap" is geschreven in 1982.


De hoofdpersoon van De jacht op het verloren schaap is een jongeman van tegen de dertig, die samen met zijn vriendin, een meisje met sensationeel mooie oren, op zoek gaat naar een zeer speciaal schaap met een ster op de rug. Hij wordt hiertoe gedwongen door een sinistere man die volgeling is van de Leider, het kopstuk van een extreemrechtse beweging. De Leider leeft al zo'n veertig jaar op mysterieuze wijze met een gezwel zo groot als een golfbal in zijn hoofd. In de hallucinaties die door dit gezwel worden veroorzaakt, komt het onbekende schaap voor...Nadat hij wat brieven van hem heeft gekregen gaat de hoofdpersoon op zoek naar zijn vriend uit het verleden. Op deze vreemde zoektocht wordt je meegenomen van Tokio naar een hele verre uithoek. Het verhaal is magisch en heeft een bizar soort humor. Dit boek is ook makkelijk zonder de twee voorgangers te lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten