maandag 25 mei 2015

Grafheuvel

Het is het begin van een drukkend warm zomerseizoen op Öland. Tienduizenden toeristen komen naar het eiland om midzomer te vieren. Maar een van de bezoekers komt met andere intenties. Hij komt wraak nemen voor het onrecht dat hem als kind is aangedaan. Gerlof is de enige die een vermoeden heeft wie deze bezoeker is. Hij heeft hem eerder ontmoet, in zijn jeugd, toen ze allebei op het kerkhof stonden en plotseling geklop hoorden vanuit een vers graf …In dit langverwachte laatste deel van de vier seizoenen is de zomer aan de beurt. Op Öland komen vele mensen naar het eiland om vakantie te vieren in hun zomerhuizen. Dit keer draait het om de familie Kloss die een camping en vakantiepark bezitten.

Hun luxe leventje wordt wreed verstoord door de terugkomst van "de remigrant", de oude Aron die ook op het eiland is geboren. Een gedeelte van dit boek is gewijd aan zijn gruwelijke verleden in de Sovjet Unie. Ook een oude bekende uit eerdere delen, de bejaarde Gerlof speelt een grote rol in dit boek. Wat een heerlijke man.

De onheilspellende sfeer in het boek, de prachtige beschrijving van de streek, alles bij elkaar weer een thriller van formaat. Ook van dit boek heb ik weer genoten, hopelijk komt Johan Theorin snel met wat nieuws.


2 opmerkingen: