zondag 26 juli 2015

Tranen over Kashmir

Als het ontzielde lichaam van een Franse toeriste in Pakistan wordt gevonden, geldt de Amerikaanse advocaat Nick Sunder onmiddellijk als hoofdverdachte. Hij heeft enkele maanden als backpacker in haar gezelschap gereisd. Hij wordt opgesloten in een smerige cel waar hij om een bekentenis los te krijgen aan gruwelijke martelingen wordt onderworpen.
Nick weet te ontsnappen. Maar omdat zijn ontsnapping minder goed geregeld is dan hij had gehoopt, wordt hij genoodzaakt zijn vlucht te voet voort te zetten. Via het bergachtige grensgebied tussen Pakistan, Afghanistan en India, dwars door het zwaarst door oorlog en terrorisme geteisterde gebied ter wereld probeert hij naar veiliger grond te komen.
Onderweg krijgt hij hulp van twee lokale bewoners, de smokkelaar-filosoof Ghulam en zijn mysterieuze reisgenoot Fidali. Onder de omstandigheden van extreme kou, uitputting en hinderlagen van de Taliban groeit er een band tussen de drie mannen. Nick leert de ware betekenis van vertrouwen en vriendschap
Uiteindelijk bereiken ze het idyllische bergdorp Gilkamosh in de provincie Kashmir. Daar ontmoeten ze Aisha, een onafhankelijke, beeldschone Indiase arts. Als het dorp het doelwit wordt van een groep fundamentalisten komt Aisha’s leven in gevaar. Met gevaar voor eigen leven proberen Nick en Aisha het dorp te beschermen tegen een zinloze vernietiging. 
Ik wilde een boek lezen over Pakistan maar had een meer romantischer verhaal verwacht, dit boek was onverwacht spannend. Het was heel naar om te lezen hoe jonge moslim jongens worden geronseld en opgeleid worden tot strijder of martelaar, ik werd akelig van zoveel onnodig geweld. Het mooie aan dit boek was de beschrijving van de barre tocht door de bergen van Kashmir en de overweldigende natuur. Ook heb ik erg genoten van de wijze woorden en onvoorwaardelijke vriendschap van Ghulam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten