zondag 9 augustus 2015

IJskoud en Doodskleed

 Na de rigoureuze afrekening met een deel van haar verleden in Zielloos krijgt Jessy in IJskoud, het vierde deel van de Haider-serie, haar volgende opdracht van Saligia. De onorthodoxe rechercheur moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken.

De moordzaak waar Jessy in haar functie als politierechercheur op gezet wordt, vraagt daarnaast uitzonderlijk veel van haar. Een mediamagnaat wordt in zijn eigen huis in Meerssen op brute wijze vermoord, zijn vrouw mishandeld en voor dood achtergelaten. Jessy komt dan voor een vreselijk dilemma te staan: ze moet kiezen tussen twee kwaden, waarbij ze de demonen uit haar eigen verleden niet meer kan ontwijken.In Doodskleed levert de eigenzinnige rechercheur Jessica Haider niet voor het eerst strijd in het belang van gerechtigheid. Is zo’n strijd gedoemd te mislukken als je het zicht op de werkelijkheid verliest en niet meer weet wie je vrienden en vijanden zijn? Jessy krijgt eindelijk de ultieme opdracht waarvoor ze door elitekorps Saligia werd gerekruteerd. In Mexico, op de grens met Texas, sterven vluchtelingen massaal aan een zich snel verspreidend virus. Vooral kinderen zijn hier het slachtoffer van. Jessy krijgt van Saligia de opdracht de veroorzaker ervan uit te schakelen. Terug in Edinburgh wordt Jessy opgepakt en belandt in de gevangenis. Door deze vrijheidsbeperking en vooral door het besef dat ze haar levensmissie kwijtraakt, verliest ze volledig haar grip op de werkelijkheid. Wie heeft haar verraden, wie kan ze nog vertrouwen? In het laatste deel van deze serie wordt Jessy harder dan ooit geconfronteerd met recht en onrecht. De vraag is hoe fataal de gevolgen zullen zijn...


In een ruk heb ik beide boeken uitgelezen, na de cliffhanger van IJskoud ben ik zo snel mogelijk ook het laatste deel van deze serie, Doodskleed gaan lezen. Deze had ik binnen twee dagen uit, kon bijna niet stoppen met lezen, vooral niet tijdens het laatste verrassende gedeelte. Ik moet er nu echt van bijkomen, luisterend naar de muziek van Pink Floyd.

Voor wie de serie nog niet kent, Jessica Haider is een harde rechercheur die undercover voor een geheime organisatie werkt. Ze probeert te strijden voor gerechtigheid, maar wordt telkens teleurgesteld in de mensen die ze denkt te kunnen vertrouwen. In elk deel komt een internationaal probleem aan de orde. Door haar verleden is ze een harde niets ontziende vrouw geworden die te veel coke gebruikt. Ondanks haar slechte kanten gun je haar zo een goed en rustig leven. Of dat inderdaad gaat gebeuren lees je in het laatste deel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten