dinsdag 8 september 2015

Hypotheekvrij!


Nu de huizenmarkt op instorten staat, de hypotheekrenteaftrek vrijwel zeker wordt afgeschaft en de pensioen verdampen, zou een afbetaald koophuis wel eens de slimste manier van sparen kunnen zijn. Wie alle adviezen uit dit boek opvolgt, zal dan ook verrast zijn hoeveel geld er maandelijks ineens overblijft en hoe snel de hypotheekschuld slinkt... 

 Zijn financiële adviseur raadde het hem nadrukkelijk af en volgens iedereen was hij een dief van zijn eigen portemonnee. Maar een paar jaar geleden besloot schrijver Gerhard Hormann dat het zo genoeg was geweest: dwars tegen alle adviezen in begon hij zijn hypotheek af te lossen. Meteen zag hij zijn maandelijkse woonlasten dalen en kwam er een nieuw einddoel binnen handbereik: `gratis wonen.

 In dit openhartige autobiografische verslag lees je wat banken je nooit zullen vertellen. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe iedere woningbezitter versneld van zijn hypotheekschuld af kan komen en vooral waarom je daar geen dag langer mee moet wachten. Niet alleen geeft de auteur tal van nuttige adviezen en praktische tips, hij beschrijft uit eigen ervaring ook hoe deze nieuwe manier van leven hem veel gelukkiger heeft gemaakt.Als 45-plusser ben je tegenwoordig vogelvrij op de werkvloer, maar met een hypotheekvrij huis ben je zo vrij als een vogeltje. 

Kuddegedrag of zelf keuzes maken? Wacht niet op de politiek en luister niet naar adviezen van anderen, maar vaar op je eigen kompas! 

Nu steeds meer economen waarschuwen dat de huidige crisis misschien nog wel járen zal duren en pensioenuitkeringen steeds meer op de tocht komen te staan, is het zaak je eigen plan te trekken. Als je het straks moet zien te redden met alleen AOW, waarom zou je daar vandaag dan al niet mee beginnen?

 In Hypotheekvrij! beschreef Gerhard Hormann hoe hij in vier jaar tijd de helft van zijn hypotheek wist af te lossen. Daarmee vertelde hij maar de helft van zijn verhaal. Want wat gebeurt er als je ontdekt dat je moeiteloos kunt rondkomen met slechts 50% van je inkomen? En wat doe je als je merkt dat je met minder geld uitgeven stiekem steeds een beetje gelukkiger wordt?

Zelf besloot Gerhard Hormann op zijn 52ste minder te gaan werken. Hij ging, per direct, al die leuke dingen doen die gepland stonden voor 'later'. Doorwerken tot je 67ste? Gerhard Hormann laat zien dat dit nergens voor nodig is.


Toen ik na drie weken vakantie weer aan het werk moest leek me het een goed moment om deze boeken eens te gaan lezen. Hoe fijn het ook is om te werken, het blijkt toch vaak stressen.
Gerhard Hormann beschrijft in zijn boeken hoe hij zuinig is gaan leven om zijn hypotheek vervroegd te kunnen aflossen en daarna om minder te kunnen gaan werken. Eigenlijk las ik niet veel nieuws in zijn boeken. Ik probeer ook vrij bewust te leven dus veel dingen waren herkenbaar. Door deze boeken te lezen werd ik me er wel weer wat meer van bewust.
Na "Hypotheekvrij" in een paar avonden te hebben uitgelezen ben ik direct doorgegaan met "Doorwerken tot je 67e".
De boeken zijn prettig geschreven en een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in consuminderen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten