maandag 28 september 2015

Voordat ik brand

Zondag, 4 januari 1978. Een pyromaan gaat tekeer in Finsland, een dorp vlak bij de Noorse kuststad Kristiansand, en laat de lokale gemeenschap in angst en ellende achter. De recherche zit erbovenop, de dader laat zich echter niet vangen. De inwoners zijn waakzaam, maar kunnen niet voorkomen dat er opnieuw brand uitbreekt.
Diezelfde dag wordt een jongen gedoopt in de lokale kerk: Gaute Heivoll. Verbonden door dit toeval reconstrueert Voordat ik brand de bizarre gebeurtenissen, misschien wel de meest dramatische brandstichtingen in Noorwegen ooit. Wie was deze gek? Waarom stichtte hij brand? En hoe zit het met de jongen die op die onheilsdag werd gedoopt, wiens hele jeugd in het teken van deze pyromanie heeft gestaan?
De verteller van dit boek is een schrijver die terugkeert naar zijn geboortedorp, gelegen op het Noorse platteland. Hij wil het verhaal schrijven over een pyromaan die actief was in zijn vroege jeugd. Je weet overigens direct wie de brandstichter is. Door gesprekken met mensen, brieven en dagboeken probeert hij uit te zoeken wat er toentertijd is gebeurd. Tussendoor lees je ook veel over zijn eigen leven dat voor een groot gedeelte parallel loopt met dat van de pyromaan. Het boek bevat veel mooie details, soms is het lastig wie er aan het woord is. Dit is echt een boek waar je de tijd voor moet nemen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten