vrijdag 9 oktober 2015

Spaar de spotvogel

Spaar de spotvogel is een echte klassieker. Het is geschreven en uitgegeven in 1960. Het verhaal van Spaar de Spotvogel speelt zich af in het decor van de Amerikaanse samenleving die de slavernij op dat moment wel heeft afgeschaft, maar waarin zwarte mensen nog steeds als minderwaardig beschouwt worden. Harper Lee gebruikt een speciaal perspectief om het verhaal te vertellen; namelijk vanuit de ogen van de jonge dochter van de advocaat Atticus Finch, de slimme achtjarige meisje ‘Scout’. Scout begrijpt niet alles wat ze ziet, maar je leest de belangrijke levenslessen die ze leert. De rode draad van het verhaal is een proces tegen een zwarte man, die ten onrechte is beschuldigd van verkrachting van een blank meisje. Zijn veroordeling staat van tevoren al vast. Advocaat Atticus Finch, Scouts vader, is belast met zijn verdediging. De kinderlijke logica van Scout en haar scherpe observatievermogen maken dit boek pijnlijk, cru, ontroerend en af en toe hilarisch.




Spaar de spotvogel is al in 1960 geschreven, het was lang het enige boek dat Harper Lee heeft uitgebracht, pasgeleden is er een nieuw boek van haar verschenen met dezelfde hoofdpersonen. Omdat hierover veel publiciteit was besloot ik dit boek te gaan lezen.


Het meeslepende verhaal dat is geschreven vanuit de beleving van de jonge Scout, ze is een slim en eigenzinnig meisje. De moederloze Scout groeit op met Jem haar oudere broer, hun vader die advocaat is en de donkere Capurnia die het huishouden doet. Vooral door het werk van hun vader worden ze dikwijls geconfronteerd met het feit dat niet alle mensen in hun omgeving gelijk behandeld worden. Dit alles speelt zich af in de jaren dertig, de slavernij is dan afgeschaft maar nog niet uit de samenleving verdwenen. Hoewel het verhaal soms wat gedateerd is, stoorde me dit niet tijdens het lezen.



2 opmerkingen:

  1. Die voorkant is werkelijk schitterend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja maar er is nog een boek "Vissen voeren"met bijna dezelfde cover. Dat vind ik altijd iets minder.

    BeantwoordenVerwijderen