maandag 14 december 2015

Het eerste weekend

Na twintig jaar gevangenisstraf heeft de president van Duitsland hem gratie verleend. De RAF is al lang verleden tijd. Zijn zus Christiane wil zijn eerste weekend in vrijheid samen met een tiental oude vrienden feestelijk doorbrengen in een oud landhuis - zonder verslaggevers en zonder camera's. Of ze nu tandtechnicus, advocaat of dominee zijn geworden, alle genodigden delen hetzelfde verleden: ze hebben ooit met de revolutie gesympathiseerd. Maar dat blijkt lang geleden. Uit loyaliteit of uit nieuwsgierigheid hebben ze de uitnodiging aanvaard. Hun meningen over de idealen van toen, over vrijheid, over terrorisme en verraad lopen inmiddels - geen verrassing - sterk uiteen. En hoe is de man die gratie heeft gekregen, Jörg er aan toe? Ziet hij de beelden van de mensen die hij gijzelde nog voor zich? Wat heeft hij overgehouden aan de tijd van het geweld? Vooral fantastische verhalen, angst of inzicht misschien?


Ik volg een cursus boek en film en deze maand was de film "Das Wochenende" aan de beurt. De bedoeling is natuurlijk om eerst het boek te lezen. Dit keer had ik er heel veel zin in. Het boek "De Voorlezer" van Bernhard Schlink vond ik toentertijd erg indrukwekkend. Dit verhaal haalde het niet bij zijn vorige maar was toch een fijne leeservaring. Heel interessant om nog eens aan de RAF herinnerd te worden al werd er niet heel veel aandacht aan gegeven in dit boek. Het draaide vooral om de verhouding tussen broer en zus en het verraad uit het verleden.

De film vond ik ten opzichte van het boek tegenvallen. Behalve het gegeven van de vrijgelaten gevangene in een afgelegen huis leek het verder een heel ander verhaal.Geen opmerkingen:

Een reactie posten