woensdag 17 februari 2016

Moussa of de dood van een Arabier

Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand.

De roman Moussa of de dood van een Arabier is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan en overpeinzing van de Arabische identiteit, waarin het kolonialisme en de druk van het geloof een grote rol spelen.


Kamel Daoud won met Moussa of de dood van een Arabier de Prix Goncourt du Premier Roman 2015.
Heel origineel om een boek te schrijven over een personage uit een ander boek. Het draait om de vermoorde Arabier uit De vreemdeling van Albert Camus. Dit wordt verteld vanuit het perspectief van zijn broer Haroen. Hij heeft zijn hele leven onder deze gebeurtenis geleden. Dit leidde vooral tot een slechte relatie met zijn moeder. Vele details uit dit boek verwijzen naar het boek van Camus, wat erg knap is gedaan. Wat me een beetje irriteerde was de schrijfstijl, je wordt door de auteur rechtstreeks aangesproken, bijvoorbeeld als vriend. Dit boek is zeker de moeite waard als je de vreemdeling hebt gelezen, het is een bijzondere aanvulling hierop.Geen opmerkingen:

Een reactie posten