woensdag 30 maart 2016

Zoektocht naar het paradijs


Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizigster te paard over besneeuwde bergen en door donkere wouden waar wolven en beren wonen. Onderweg ontmoet ze keelzangers, stoere herders, biologen, sjamanen, kluizenaars, professoren en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken.
Ze raakt geïntrigeerd door het geloof van lokale bewoners in de heilige natuur en vraagt zich af hoe landschap en geest elkaar beïnvloeden. Hoe fantasie zich van de werkelijkheid onderscheidt. En of wetenschap het monopolie op waarheid bezit. De zoektocht naar het paradijs zet het leven van de ontdekkingsreizigster weer op de rails.Tijdens een uitzending van VPRO boeken was Arita Baaijens te gast. Ze is ontdekkingsreizigster, bioloog en schrijfster. Toen ik haar verhaal hoorde wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Erg blij was ik toen ik mee mocht doen met de Hebban leesclub.


Het boek begint met een proloog waarin de schrijfster uitleg geeft hoe haar zoektocht naar Shambhala (een mythisch oord) tot stand is gekomen. Ik moest in het begin even in het verhaal komen en was bang dat het erg zweverig zou worden, wat niet het geval is.
Dan begint het reisverslag, Arita gaat het Altaj gebergte omcirkelen per paard. Elk hoofdstuk begint met dag en tijd, locatiegegevens en haar gemoedstoestand weergegeven in kleuren. Ook een korte beschrijving  van het weer en uitzicht.
De schrijfster is bioloog en dit is goed te merken door de uitgebreide beschrijving van de planten die ze onderweg tegenkomt. De omgeving wordt telkens zeer uitgebreid beschreven, dit alles in prachtige zinnen. Door de vele informatie werd ik soms een beetje afgeleid. Ik wilde alles opzoeken wat ik in het boek tegenkwam. Daardoor ging het lezen niet erg vlot. De epiloog was een mooie toevoeging.

Ik ben “gezond” jaloers op iemand die zijn dromen achterna gaat, ondanks alle tegenslagen geeft ze nooit op, wat een doorzetter is deze vrouw! Ik ben blij dat ik dit boek heb mogen lezen, er staan veel levenslessen in en ik zal het zeker nog eens openslaan om stukjes te herlezen.

Toevoeging om te bekijken:
foto's van de reis en een
Mooi artikel over de omgeving in de correspondent met foto's.3 opmerkingen:

  1. Ik ben het boek ook aan het lezen. Geweldig boek. Bedankt voor de links naar de foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Ik zit op dag 94 dus bijna uit. Wat een informatie en inderdaad gezond jaloers :-).

      Verwijderen