woensdag 25 mei 2016

Morgenland

1946. De Joodse Lilya Wasserfall is actief in het verzet in Palestina en hoopt bij een grote sabotageactie ingezet te worden. Maar ze krijgt een volkomen andere opdracht: in het ontregelde Duitsland moet ze op zoek naar de verdwenen Joodse wetenschapper Raphael Lind. Voor de oorlog vluchtte zijn broer Elias Lind naar Israël, terwijl Raphael geen afstand kon nemen van zijn Duitse wortels en in dienst ging bij de nazi’s. Elias kan het bericht dat Raphael omkwam in een concentratiekamp niet geloven en denkt bewijs te hebben dat hij nog leeft. Voor Lilya begint een avontuurlijke reis door Europa, die ook een zoektocht is naar zichzelf en naar een heimat.
 


Dit boek heb ik gelezen samen met 14 andere lezers voor de Hebban leesclub.

Ik had me hiervoor ingeschreven om twee redenen, omstreeks deze tijd van het jaar wil ik stilstaan bij de oorlog en er iets over lezen en dit boek heeft een connectie met Israël, een land waarin ik erg in geïnteresseerd ben.

Het is de debuutroman van de Duitse Stephan Abarbanell, geïnspireerd op de gebroeders Scholem.

Dit verhaal speelt zich af net na de Tweede wereldoorlog. De jonge joodse Lilya gaat op zoek naar Raphael Lind. Hij zou zijn omgekomen in de oorlog maar zijn broer Elias Lind denkt dat hij nog leeft. Het is een gevaarlijke en soms spannende reis vanuit Jeruzalem, via Engeland en verschillende plaatsen in Duitsland. Lilya wordt gedurende de hele reis geschaduwd maar door wie? Ondertussen ontmoet ze veel verschillende mensen die haar telkens een stukje verder helpen met haar zoektocht. Maar wie is te vertrouwen?

Er is veel aandacht voor het decor van de bezochte plaatsen, meer dan voor de personages, ze kwamen voor mijn gevoel niet echt tot leven. Ik moest me goed concentreren tijdens het lezen om het verhaal te kunnen volgen, dit ging wat ten koste van het leesplezier.

Dit boek is uitermate geschikt om samen te lezen, er is veel te ontdekken in dit verhaal en iedereen interpreteert het op zijn of haar eigen manier.
                       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten