zondag 24 juli 2016

Kalf

Onno en Jurgen Kapteijns, grootvader en kleinzoon, zijn de laatste telgen uit een groot artiestengeslacht. Ze verafschuwen elkaar tot op het bot, hebben elkaar nog nooit ontmoet en hopen vooral dat dat zo blijft. Dan slaat het noodlot toe en worden ze veroordeeld tot één laatste roadtrip dwars door Nederland. Samen.
Het is het begin van een epische strijd tussen twee mannen die alle reden hebben om elkaar te wantrouwen; een confrontatie met de keuzes uit het verleden en de vraag wat nu precies maakt wie je bent; over leven, eenzaamheid en de dood, en de humor die hen verbindt.Wat een ander boek dan Paaz. Dit keer geen autobiografisch verhaal maar een roman over twee familieleden die elkaar nauwelijks kennen. De hoofdpersonen uit dit boek zijn grootvader Onno, hij is een succesvolle acteur in Amerika die een Oscar heeft gewonnen. Omdat hij niet lang meer te leven heeft wil hij zijn bucketlist verwezenlijken, dit betreft het bezoeken van plaatsen uit zijn verleden. Hij doet dit in gezelschap van zijn kleinzoon Jurgen. Ook hij is acteur en in het bezit van een gouden kalf.
Ze maken samen een roadtrip door Nederland, deze bestaat grotendeels uit dialogen, ruzie en gekibbel tussen de twee. Door al dat geruzie kwamen ze allebei onsympathiek op me over. Ondanks hun meningsverschillen hebben ze uiteindelijk veel meer gemeen dan ze in eerste instantie denken en komen nader tot elkaar. Door de aanwijzingen die tijdens het verhaal werden gegeven zag ik het onvermijdelijke einde wel aankomen. Daarna werd het boek op een mooie manier afgesloten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten