donderdag 4 augustus 2016

De laatste deelnemer


Twaalf kandidaten nemen deel aan een realityprogramma waarin ze moeten zien te overleven in de wildernis in het noordoosten van de VS. In het begin zijn de opdrachten vrij onschuldig, maar ze worden steeds heftiger. Dan volgt de ultieme test: in je eentje een tijdlang overleven in de wildernis.
Een deelneemster wordt steeds fanatieker, maar ze weet niet wie ze kan vertrouwen. Bij de laatste uitdaging raken haar reserves op en kan ze steeds minder goed realiteit van waan onderscheiden. Dan ontmoet ze een tiener die haar een wel heel onwaarschijnlijk verhaal vertelt. Of vertelt hij de waarheid? Zal ze hem vertrouwen?


Als echte fan van Expeditie Robinson was ik heel blij met het aanbod van uitgeverij Ambo/Anthos om dit boek als drukproef te mogen lezen. Het werd omschreven als "De laatste deelnemer van Alexandra Oliva is een razendspannend boek dat perfect is voor fans van Wie is de mol? en Expeditie Robinson". Dit zijn mijn twee favoriete tv programma's, dus ik heb hierover geen moment getwijfeld en kon niet wachten om dit boek te gaan lezen.

Alexandra Oliva beschrijft heel levensecht hoe het reality tv programma The Woods gemaakt wordt. Op welke eigenschappen de 12 kandidaten gecast zijn en hoe zo'n spel toch enigszins gemanipuleerd wordt. Hoe kunnen ze de beelden zo spectaculair mogelijk aan de kijkers tonen, dat is wat telt voor de programmamakers.Tijdens het lezen, vooral in het begin, dacht ik echt een paar keer, wanneer komt het weer op tv en dan bedacht ik me, o nee het is een boek dat ik lees.

Dan is er een andere verhaallijn, één van de deelneemsters is terechtgekomen in een apocalyptische gebied. Steeds vroeg ik me af: hoe ver gaat ze om dit spel te winnen, er is de kandidaten namelijk een mogelijkheid geboden om uit het spel te stappen. Toch geeft ze niet op en dat maakt dat je als lezer ook door wilt gaan, je moet weten hoe dit afloopt. Dit gedeelte deed me heel erg denken aan "The Road" van Cormac McCarthy. Je wordt meegenomen in een onheilspellende en angstaanjagende wereld.
Als de deelneemster een jongen tegenkomt weet ze niet meer wat spel of realiteit is. Langzamerhand gaat ze toch steeds meer de waarheid onder ogen zien. Totdat aan het einde de waarheid toch anders is dan ze dacht. Dit verrassende slot maakt het boek helemaal af.

Wat mij betreft is dit boek een aanrader zeker als je Expeditie Robinson fan bent!Geen opmerkingen:

Een reactie posten