zondag 27 november 2016

De koning komt


Moebdi verlaat Nederland om in zijn geboortestreek op zoek te gaan naar een bruid. Hij is een goede partij en huwbare meisjes zijn er genoeg. Maar op deze doldwaze zoektocht gaat alles mis wat mis kan gaan. Hoffelijkheid en fatsoen verliezen het altijd van zijn lust en droombeelden als Moebdi meisjes benadert.
Niet alleen de vergeefse queeste naar de ware ontmoedigt hem, ook raakt hij mistroostig door de zwendel en lelijkheid om hem heen, ondanks alle kluchtige vrolijkheid van de mensen.
Moebdi vindt troost en kameraadschap bij een bijzondere ezel, waarmee hij het liefst de bergen in trekt. Toch geeft hij niet op. Ergens wachten het geluk en de liefde.

 

Begin dit jaar ben ik een week naar Marokko geweest. Sindsdien ben ik een beetje verliefd op dit land. Daarom doe ik mee met de Hebban leesclub voor dit boek.

Als Moebdi, de hoofdpersoon uit dit boek, aankomt in zijn geboortedorp in Marokko wil hij op zoek gaan naar een vrouw om mee te trouwen. Je proeft gelijk de Marokkaanse sfeer. Vooral de verhalen over de ritjes in de taxi, de markten en de vele rommel (zwarte tasjes) waren heel herkenbaar. Ook de beschrijving van de natuur sprak me erg aan.

Moebdi wordt afgeschilderd als een zelfingenomen, vrouwonvriendelijk en seksistische man. Hij kwam erg onsympathiek op me over.  Als hij niet achter de vrouwen aan liep, lag hij te luieren in zijn hangmat. Ook zat hij regelmatig bij Gadoezj, een pratende ezel, samen trekken ze veel de natuur in. Wat de rol van de ezel was heb ik niet helemaal begrepen. Waren het waanbeelden van Moebdi of heeft deze ezel een diepere betekenis?

Verder gebeurt er vrij weinig, hierdoor vond ik het boek saai en lastig om doorheen te komen. Het verhaal wist mijn aandacht niet vast te houden, ik moest me er steeds toe moest zetten om verder te lezen. Wel heeft Mohammed Benzakour dit verhaal met veel humor geschreven waardoor ik toch regelmatig een glimlach op mijn gezicht had, al hadden de vele poepverhalen wel wat minder gemogen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten