donderdag 1 december 2016

Judas

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Op 24 maart 2015, de dag dat het nieuws naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.
Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.
Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder.

In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.
Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.


In dit spraakmakende boek lees je hoe de zussen Astrid en Sonja Holleeder moeten leven met de beroemdste crimineel van Nederland, hun broer Willem Holleeder. Wat een impact het voor ze heeft om altijd voor hem klaar te moeten staan. Ze worden constant gecontroleerd en vaak bedreigd. Hij terroriseert zijn familie, is altijd achterdochtig.
Is dit een erfenis van hun agressieve vader waarmee ze in hun jeugd zijn geconfronteerd?

Het is (gelukkig) niet voor te stellen hoe het is om onder zoveel druk te moeten leven.
Wat ik tijdens het lezen een beetje dubbel vond is dat het een éénzijdig verhaal is. Het lijkt wel alsof de zussen zelf flink meegeprofiteerd hebben van het criminele geld van Willem Holleeder en Cor van Hout.

Ik was niet zo op de hoogte van de Nederlandse onderwereld. Ook Willem Holleeder heb ik nooit gevolgd, door het lezen van dit boek weet ik nu iets beter hoe deze wereld in elkaar zit. Vooral ook wat de rol van Klepper en Mierenet is geweest.
De conclusie na het lezen van dit boek is om maar ver van dit soort mensen uit de buurt te blijven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten