vrijdag 30 december 2016

Tonio

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar. A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld.Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis. Wat moet je nog over dit boek zeggen, volgens mij heeft iedereen het al gelezen. Ik las het omdat ik de film ging zien, die overigens ook zeer de moeite waard is.

Van der Heijden heeft een zeer openhartig, zichzelf niet sparend, requiem voor/over zijn overleden zoon geschreven. Hij beschrijft de pijn, de schaamte en zijn schuldgevoel. Dit alles is prachtig verwoord. Je leest hoe ze proberen verder te leven met dit verschrikkelijke verlies. Mirjam huilt veel,  "maar bij mij lekte het verdriet toch vooral vanbinnen weg", schrijft van der Heijden.

Het enige minpunt (en dat schijnt bij zijn meeste boeken het geval te zijn) is dat het boek wel erg dik en uitgebreid is. Ik lees meestal in bed voor het slapengaan, dus wekenlang ging ik ongerust slapen terwijl onze kinderen nog niet thuis waren van hun nachtelijke uitstapjes. Wat dat betreft was ik blij dat ik het uit had. Maar verder alleen maar lof, wat kan deze man schrijven!Geen opmerkingen:

Een reactie posten