vrijdag 20 januari 2017

De zwaartekracht van liefde


Wanneer Jimmie Darling in het psychiatrisch ziekenhuis Beckomberga wordt opgenomen, brengt zijn dochter Jackie steeds meer tijd door bij haar vader, en wanneer haar moeder voor een vakantie naar de Zwarte Zee vertrekt, wordt Beckomberga Jackie's hele wereld.

De dokter van dienst is Edvard Winter. Op sommige avonden neemt hij Jimmie en een paar andere uitverkoren patiënten mee naar grote feesten in de binnenstad van Stockholm. Zodra ze in Edvards Mercedes de poort uit zijn, gaat de eerste fles champagne open. 'Een avond buiten het ziekenhuis maakt weer mensen van ons,' zegt de dokter.

In het ziekenhuis ontmoeten we ook zuster Inger Vogel, de engelachtige verschijning op houten klompen die zich in het schemergebied tussen orde en verwoesting lijkt op te houden, en Sabina, de patiënt die het lustobject van Jimmie en van dokter Winter is en die geobsedeerd is door vrijheid en door de dood.Beckomberga was een psychiatrisch ziekenhuis in de buurt van Stockholm. Het werd gebruikt van 1932 tot 1995. Dit verhaal beschrijft gedeeltes uit het leven van mensen die hier verbleven, patiënten maar ook van verplegend personeel. Het is een bont gezelschap dat door omstandigheden bij elkaar is gekomen op deze bijzondere, vreemde plek.

Dit is geschreven vanuit het perspectief van de jonge Jackie, zo vaak ze kan bezoekt ze haar vader Jimmie die hier is opgenomen. Hij is alcohollist en wil niet leven met zoveel duisternis van binnen, zoals hij zelf zijn gevoel weergeeft.

Een andere verhaallijn is van jaren later als Jackie zelf moeder is van een zoontje en Jimmie "vrij" is. Het ziekenhuis is inmiddels allang gesloten. Ze kijkt terug op de tijd die ze in Beckomberga heeft doorgebracht.


De zwaartekracht van liefde is een duistere roman met een waanzinnig mooi taalgebruik.Geen opmerkingen:

Een reactie posten