woensdag 13 december 2017

Een hart van steen

Twaalfjarige Ellen van Bemmel is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin van Bemmel die de komst van haar nieuwe zusje met grote ongerustheid tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek die zij heeft uitgesproken, werkelijkheid wordt. Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Ze is zwanger en zoekt een antwoord op de vragen die haar eigen kind haar later zal stellen: Heb ik geen oma, mama? En geen opa? Heb ik geen familie? Hoe komt dat?

Renate Dorrestein heeft al heel veel boeken geschreven, ooit las ik een ander boek van haar maar dat is al heel lang geleden. Dit boek, "een hart van steen" werd besproken in een Hebban leesclub, ik begon er blanco aan en wist niet eens waarover dit boek ging. Ik wilde alleen nog eens iets van Dorrestein lezen. Na het lezen besefte ik me dat je van dit boek ook zo weinig mogelijk moet weten, dit boek moet je gewoon op je af laten komen.

Ellen heeft iets verschrikkelijks meegemaakt toen ze jong was. Haar hele leven kampt ze met de gevolgen hiervan. Als ze haar ouderlijk huis terugkoopt en er weer gaat wonen, komen oude herinneringen weer boven, die ze had verdrongen. Maar hoe betrouwbaar zijn haar herinneringen? Door middel van flashbacks kom je steeds meer te weten wat er zich in het gezin heeft afgespeeld. In het begin van het verhaal wordt het ogenschijnlijk gelukkige gezin beschreven, een gezin met liefhebbende ouders, waarin Ellen als derde kind is geboren. Doordat ze het middelste kind is in het gezin is voelt ze zich niet gezien. Na de geboorte van haar zusje Ida gaat het mis met moeder Margje. De gevolgen zijn bijna niet te bevatten, ik vond het een hartverscheurend verhaal.

Ondanks dat het boek al 20 jaar oud is, had dit geen invloed op het leesplezier. Wel hoop ik dat in deze tijd zulke ernstige problemen in een gezin eerder onderkend worden. Dit boek heb ik in een ruk uitgelezen. Ik wilde doorlezen om te weten te komen wat er in Ellen's jeugd is gebeurd, daardoor vond ik dat er veel spanning in het verhaal zat.2 opmerkingen:

  1. Ik vind dit één van de beste boeken van Renate Dorrestein. Ga je nu meer van haar lezen?

    BeantwoordenVerwijderen