zondag 31 december 2017

Orewoet

Het is het voorjaar van 1971. Kunstenaar Lucas Brandmeester verovert het hart van de mooie May maar verdwijnt daarna uit het publieke leven. Zijn afwezigheid drijft May tot wanhoop. Zijn beste vriend ruikt echter de kans om eindelijk uit Lucas' schaduw te stappen.

Het is het voorjaar van 2002. Op de begrafenis van Lucas Brandmeester ontdekt zijn zestienjarige zoon dat Lucas zijn vader was. In zijn pogingen meer te weten te komen moet hij droombeelden aan de kant schuiven en het gestuntel van ouders onder ogen zien.

In Orewoet vertellen een alleenstaande moeder, een teruggetrokken puber en een rasopportunist over hun afwezige geliefde, vader, vriend. Ze proberen de wereld naar hun hand te zetten, maar controle en beheersing leggen het af tegen het soort verlangen dat je binnenstebuiten keert. Orewoet is een indrukwekkende roman over de vloeibare scheidslijn tussen begeerte en waanzin. 
Ik had me ingeschreven voor de blind date leesclub van Hebban, je doet mee met een leesclub maar weet niet welk boek je krijgt. Orewoet was het boek dat ik mocht lezen.
Het is de debuutroman van Emy Koopman en het boek is genomineerd voor de bronzen uil 2017.

Het eerste wat opvalt aan dit boek is de bijzondere titel, Orewoet. Als je op de link klikt, lees je dat het een oud Middelnederlands woord is wat omschreven wordt als gloed, hitte, vurigheid maar ook buiten zichzelf en heftig begerend.

Met de heftige begeerte voor de knappe, maar waanzinnige kunstenaar Lucas komt het verhaal tot stand. May is geobsedeerd door deze man en krijgt een zoon van hem, Alex. Ze heeft altijd voor haar zoon verzwegen wie zijn vader is. Totdat Alex het op de begrafenis van Lucas ontdekt. Hierdoor wordt de relatie tussen moeder en zoon zwaar op de proef gesteld.

Ondertussen is er een tweede verhaallijn, die van Dirk, Lucas beste vriend. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het verleden van May. Door zijn brieven kom je erachter hoe hij die tijd beleefde.

Orewoet is een bijzonder debuut, je wordt meegenomen naar het studentenleven in Amsterdam tijdens het begin van de zeventiger jaren en krijgt een mooi beeld van die tijd. De vriendschap van toen, maar ook de worsteling van een jonge jongen in 1992 zijn mooi weergegeven in dit verhaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten